måndag 17 september 2007

"Brännpunkter öst " i DN

Se nedanför DN Kulturs artikel om boken Brännpunkter öst - mänskliga rättighter i de forna sovjetrepublikerna. Pavel, som har skrivit i boken och omnämns i artikeln, har jag även tidigare bloggat om. Den som är intresserad av att köpa boken kan göra det genom Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, som förövrigt nästa vecka organiserar seminarier I Stockholm och Uppsala med en annan av bokens skribenter.

(DN Kultur 16 september 2007)

UKRAINA

Konkreta berättelser från forna Sovjet

”Ge dig i väg härifrån! Genast!” väser kirurgen åt Pavel Kutsevs fru när hon söker vård. Anledningen är att hon är narkoman, ingen att ta på allvar. Trots att hon är yr av feber och har akuta smärtor.

En kort tid därefter grips Pavel, som också är fast i missbruk, av polisen. För att slippa ur häktets rättslösa miljö gäller det att betala olika företrädare för rättsväsendet. Kort sagt finns en hel del pengar att tjäna på Ukrainas narkotikaanvändare. De uppskattas vara mellan 450 000 och 530 000 personer.

Samtidigt finns det försvinnande få statliga vårdplatser för missbrukare. Privat behandling kostar mellan 800 dollar i månaden och 1000 dollar om dagen. En ukrainsk medelinkomst är 300 dollar i månaden. Förunderligt nog lyckas Pavel och hans hustru ändå klara sig ur det värsta beroendet. De inrättar en stödorganisation i Kiev för narkomaner och hiv-positiva. Men deras arbete uppskattas knappast av omgivningen. ”Ingen vill vara granne med oss, vårt kontor ligger nere i en källare. Vi är paria”, skriver Pavel Kutsev i den nyutkomna antologin ”Brännpunkter öst” (Ersatz).

Här finns välkommet konkreta berättelser om erfarenheterna av arbetet med mänskliga rättigheter i de forna sovjetrepublikerna. För problemet, förstår man, är inte nödvändigtvis brist på deklarationer, lagar eller ens välfinansierade ideella organisationer som säger sig tjäna lovvärda syften. Problemet är – som så ofta – verkligheten.

LISA IRENIUS
DN

Inga kommentarer: