tisdag 25 september 2007

Vår husvärd Natasja ringer idag kl 10.05 till min mobil när jag är på väg för att möta upp en vän till Jurij Tjumak som skrivit i antologin som Östgruppen alldeles nyligen gav ut. Natasja säger att hennes dotter som är en mycket bra flicka, hon studerar på universitetet, kommer ikväll med tåget till Kiev och ska bo hos oss i två veckor. (!!!) Möjligtvis om värden vår hade varit trevlig och smart men som det nu ser ut så blev jag mycket skeptisk inställd till det hela.

Natasja: "Vi tänkte på det här igår kväll och vi kom fram till att eftersom vi har en lägenhet i Kiev så är det klart att hon ska bo där. Hon är lugn hon kommer inte störa er, hon lämnar man och familj hemma. Hon måste ju skriva sin examen.." Wow. Väldigt intressant. Så intressant att jag inte klarade att gå och prata samtidigt vilket ledde till att jag kom 7 min sent till Tjumaks kompis och sålunda missade honom innan han var tvungen att stiga in i rätten. Blev ännu mer förbannad på dessa manér som vissa i detta extremt tydliga klassamhälle har. Jag sa till Natasja att vi hade besök av en vänninna från norge och därför inte hade plats för hennes dotra. Då höll hon på å dö av förskräckelse. TRI CHELOVEKA. det sa ni aldrig!!!! Om man får besök måste man alltid fråga husvärden först!! Var ska nu vår dotter bo i två veckor!!??? Det är ju dyrt att bo på hotell! Nu måste ni ut omedelbart!!! Idag! Imorgon! På fredag! Ni måste betala 100 dollar extra för den tredje flickan! Det är ok om ni flyttar ut 5:e okt (som vi tidigare kommit överens om, vi hade betalat till och med 5 okt), men då ska det vara städat och ni ska vara kvar i lägenheten när ni lämnar nycklarna och ni ska ge 100 dollar för den tredje.!!! Alla dessa varianter mal över ett tjog telefonsamtal huller om buller under en tvåtimmarsperiod... Natasjas man, den inte en sekund klokare Sasja: "Ni måste förstå, vi är normala människor, och det tro jag du är också. Nu måste vi lösa det här på ett vackert sätt"...

Det ser ut som att vi blir utkörda på fredag men att vi då får tillbaka hyran för en vecka som vi missar.

Summan av kardemumman. 1) Ärlighet, lojalitet och förståelse för att vi lever i ett samhälle tillsammans saknas. Jag förstår nu mina respondenters (intervjuer med svenska företagsledare i Ukraina) besrkivning av att göra affärer i Ukraina. 2) Mina husvärdar är dödskraja för det okända.

Imorgon fyller jag år. gratta mig.

ps. Jag lyckades till slut träffa Tjumaks vän Alexander, han kom till Podol och tog emot boken. Han var en avokadoadvokatisk solstråle. Med chokladkaka från Tjumak.

4 kommentarer:

Anna-Maria sa...

Hanna, oj. Jag som tyckte att Natasha och Sasha verkade trevliga. Men vi ju inte så mycket med dem att göra i början, eftersom vi mest hade kontakt med superttrevliga lägenhetsagenten Lida. Kanske förklarar det här varför hon alltid verkade så speedad.

Anna-Maria sa...

Och du. Grattis på fördelsedagen igen!!!

Hanna sa...

HaHa Anna-Maria du är ju suveränt duktig på att lyckönska födelsedagsbarnet. Alla medel:) Jag måste säga att du kom på första plats, med marginal.

Ja, Natasha och Sasha har vi ju inte haft att göra med tidigare, vilket var tur. Nu kör dom ut oss på fredag morgon. En vecka tidigare än vi kommit överens om. Det tycker jag är fult. Och deras argument är "eh... vi ska göra remont.. eh, mäta.." Pengarna har gett dem storhetsvansinne and thats it

Anna-Maria sa...

ja alla medel ska det va!!!

och gud vad fult att köra ut er. får ni några pengar tillbaks?