fredag 14 september 2007

Budget, bidrag och medelklass

Idag kan man läsa i ukrainsk media att president Jusjtjenko är kritisk till den preliminära budget för 2008, som presenterades av regeringen 11 september, eftersom den inte i tillräckligt hög grad tar hänsyn till socialt utsatta grupper. Jusjtjenko vill till exempel införa ökade pensioner och bidrag till föräldralösa barn. Premiärminister Janukovitj svarade att han visst var öppen för att tillmötesgå presidentens önskemål, om det finns ekonomisk teckning för detta.

Mycket ekonomi blir det i politik, och kanske särskilt i valtider som dessa. En budget för 2008 måste såklart presenteras, men vad får det för konsekvenser att den presenteras 19 dagar innan ett parlamentsval?

Jag hör kritiska ukrainska röster som säger att politikerna gärna lovar ökade bidrag för att fiska röster, samt de adresserar de rika oligarkerna för att få stöd ekonomiskt och politiskt - men att de har glömt bort medelklassen. Kanske är medelklassen inte tillräckligt stor för att ge politikerna tillräckligt med röster, och inte tillräckligt rik på ekonomisk och politisk makt.

Men att de mest utsatta grupperna lyfts upp i debatten behöver faktiskt inte ses som röstfiske, utan även som en ärlig vilja hos politikerna att göra så att staten tar det ansvar den faktiskt har.

5 kommentarer:

Per Nilson sa...

Hej!
Jag har hittat en intressant sida, efter sommarens resa i Galizien, Bukovina och Karpato-rutenien (alltihop i dagens Ukraina, men de två först nämnda landskapen utgör också delar av Polen och Rumänien)är jag sugen på att läsa mer om Ukraina. Jag driver ett ideellt kulturprojekt, Kultur i öst (inom ramen för det icke-ideella Bokförlaget perenn)där det finns massor av läsning om central- och östeuropeisk litteratur, kultur och historia, bl a en utförlig reseberättelse från nämnda resa sommaren 2007. "Kultur i öst" vill sprida kunskap (även om det i våra dagar kanske är lite pretentiöst, men det struntar jag i). Nu ska jag fortsätta läsningen av er blogg. "Kultur i öst" har webadress: www.perenn.com. Titta gärna in ett slag!

Anna-Maria sa...

Jag hittade till din resedagbok, och ska läsa den mer nogrannt snart. Kanske lite tips om vart jag ska resa nästa gång.

Spännande med "kultur i öst", och att det är pretentiöst tycker jag inte. Kultur är ju roligt och viktigt!

Här är Pers resedagbok, om det är ngn annan som vill läsa:
http://www.perenn.com/en-resa-i-galicien-bukovina-och-karpato-rutenien-sommaren-2007.

Halyna Mikhalyk Karlsson sa...

Vem är ekonomivetare vill jag fråga - Jusjtjenko eller Janukovitj?
Jag vill inte gå djupare i politiken men vill bara säga att i budjetkommentarerna skulle jag snarare lita på Jusjtjenko (och det finns mycket stöd i hans karriär).
Har inte änno klart för mig om Janukovitjs tidigare liv och bakgrund.
Rykterna samt fakta oftas motsäger varandra.

Anna-Maria sa...

De har förhoppningsvis rådgivare också, men det saknas kanske endel kunskaper på den nivån också. Träffade en person från ett forskningscenter i Ukraina som planerar ett projekt att utbilda politiker och rådgivare i ekonomiska frågor. Kanske bra om både Jusjtjenko och Janukovitj går kursen :-)

Halyna Mikhalyk Karlsson sa...

Janukovitj säkert skulle behöva (eller snatare hans rådgivare) gå ngn kurs.
Däremot skulle Jusjtjenko kunna byta ut lite av sin erfarenhet vad gäller ekonomifrågor. Han hade varit chef för Ukrainas riksbanken en gång i tiden.
Då lyckades han ganska mycke.