tisdag 25 september 2007

Snart är det ju parlamentsval

5 dagar kvar till det extrainsatta parlamentsavalet. Och vad har vi att vänta?

Det ser ut att vara rätt så jämnt mellan de blå och de ”orangea”. Enligt opinionsmätningar finns det en möjlighet att dagens 5 block (koalitioner av partier) reduceras till 3. Och om så blir fallet följer utvecklingen en tydlig trend med färre och färre grupper i parlamentet - åtta grupper fanns representerade i parlamentet 1998, sex grupper 2002 och fem grupper 2006.

Men för att trenden ska följas även i år krävs att några åker ut. Och vilka kan det vara? Kommunisterna och Socialisterna kanske.

Det skulle vara ganska anmärkningsvärt om både Socialisterna och Kommunisterna fick lämna parlamentet - i ett före detta kommunistiskt land som Ukraina. Men det är inte omöjligt. Kommunistpartiet som hade ca 25% i 1998 års val beräknas nu av vissa bedömare ligga mellan 1-2%, vilket alltså är under spärren på 3%. Socialisterna ligger ungefär lika risigt till.

Det är totalt 20 partier som ställer upp i valet, så om några riskerar att gå till baka finns det samtidigt en chans att nya partier kommer in i parlamentet. Ett sådan möjlighet har bland annat förre talmannens parti, Lytvyns block.

I övrigt uppskattas de tre stora koalitionerna få följande valresultat:
- Regionspartiet (premiärminister Janukovitj parti) 29-34%
- BJuT (Block Julia Timosjenko) 18-24%
- Vårt Ukraina-Folkets Självförsvar (president Jusjtjenkos parti) 9-14%

Men många väljare bestämmer i sista sekund vad de ska rösta på.

Inga kommentarer: