fredag 7 september 2007

Svar på frågor

"Ukraina 2007" har precis fått en kommentar med intressanta frågor från Karin, som studerar samhällsvetenskap på gymnasiet:

Vad tycker ni om tryck- och åsiktsfriheten i Ukraina. Anser du/ni att man får trycka och säga vad man vill? Och hur populär är egentligen presidenten bland folket just nu? Jag tyckte mig läsa i något tidigare inlägg att samhällsmedvetna personer t o m funderade på att inte rösta i valet i september.

Svar till Karin: Jag skulle vilja säga att yttrandefriheten är ett område där det har gjorts stora framsteg i Ukraina de senaste åren. Organisationen Freedom house graderar länders nivå av politiska och civila rättigheter, och gjorde förra året en förändring när det gällde Ukraina, som innebar att Ukraina nu ses som ett fritt land. Läs rapporten här.

Innan orangea revolutionen kan man säga att det skedde en "medierevolution", där journalister (bland annat från Tv-kanalen 1+1) gick ut och sa att de inte vill ljuga längre. Media har utvecklats i positiv riktning bland annat på grund av att ägandet har spritts ut på fler aktörer, och att staten inte som förut kontrollerar media. Journalister har sagt till mig att det var just efter Jusjtjenjos tillträde de märkte en tydlig skillnad. Viktigt är även politikers attityder gentemot media, och att man börjar inse att man har en skyldighet att svara på frågor, att folket har rätt att veta, och att media är den kanal man har till folket. Under den politiska kris som har präglat landet senaste tiden följs politiker av media tätt i hälarna, och olika röster hörs i debatten. Det är tecken på fri media.

När det gäller vad folk tycker om presidenten är det svårt att säga, men att människor saknar förtroende för politiker i allmänhet är tydligt. I det parlamentsval som hålls om några veckor är det tre olika block som står mot varandra, men varje block består av många småpartier utan folklig bas. Det är svårt för folk att veta vad partierna egentligen står för, och det blir mer av överenskommelser mellan individer. Många politiker är dessutom storföretagare med mycket pengar, och det misstänks att en del av dessa köper sig bra platser på partiernas listor (dvs prioritering av vilka personer som man föreslår ska representera partiet i parlamentet). Detta är endel i den utbredda korruption som förövrigt är ett stort problem i Ukraina idag.

Karin, jag hoppas att svaret kan ha hjälpt dig lite.

3 kommentarer:

kaarink sa...

Kan bara tacka så jättemycket för hjälpen! Det känns som att det är lättare att få en inblick hur läget ser ut i Ukraina genom att fråga människor som är där och vet, än att läsa fakta där större delen inte är så aktuell just nu. Det är ju t ex stor skillnad på hur det var 2004 och tiden efter. Jättekul att du tog dig tid att svara! Ska även läsa igenom rapporten, verkar som det finns mycket att hämta där. Tusen tack. /Karin

Halyna Mikhalyk Karlsson sa...

Tryckfrihet?
Det finns och det är bara ett hinder som uppstå i dagens Ukraina.
Det nämligen är en finansieringsfråga.
Finns pengar - trycks det.
Jag skulle däremot önska mig lite censur vad gäller barnböcker.
Vi få då o då barnböcker från Ukraina. Man kan diskutera kvalite av språk, innehåll osv. Illustrationer, papper, tryck kvalite oftast saknar bra komentarer.

Det är på det sätet önskar man ngn granskning i det hela.

Anna-Maria sa...

Ja, det ligger verkligen något i det, att det kan finnas problem med att det är pengarna och vinstintressena som styr. Det är positivt nu i Ukraina att inte staten kontrollerar media, men samtidigt kan det vara ett problem när alla företag främst drivs av att tjäna pengar - och när det samtidigt kanske inte är kvalitet de tjänar mest pengar på.