söndag 2 september 2007

Byggkampen i Kiev

Kievs bostadsmarknad har hettat till de senaste åren. När lägenhetspriserna har gått upp finns det också mycket pengar att tjäna för företag som investerar i nybyggnationer och reparationer av gamla byggnader. Och det är tydligt om man promenerar runt i Kiev, för det byggs i varje hörn. Gamla hus rivs, nya hus byggs - inte bara där gamla hus stått utan också på grönområden och parker.Det här har bidragit till heta känslor bland de boende i närliggande hus. Grannar har organiserat sig för att gå emot företagen - för lekparker förstörs, och lägenheter blir mindre värda när utsikten försvinner. Protesterna har bidragit till att byggföretag har blivit tvugna att avsluta byggprojekt. I det korrupta Ukraina kan företagen köpa laglighet för pengar, men det tycks att grannskapens proteströrelse har lyckats överkomma detta hinder.

Organisationen "Kievs röst" (eng. The Voice of Kiev Community) ingår i rörelsen mot byggföretagens hutlösa nybyggnationer. 10 grupper av grannar arbetade separat, men på initiativ av en ledamot på lokal nivå, gick grupperna samman för att bilda denna organisation. Enligt en representat för Kievs röst hade 60% av politikerna i Kievs stadshus koppling till byggföretag, och därför svåra att påverka.

Kopplingen mellan företag och politiker är en sak, men berättelsen visar dessutom på kopplingen mellan politiska partier och enskilda (intresse) organisationer. Det är något jag har hört mycket om, men länge inte riktigt fått något tydligt exempel på. Men Kievs röst ger mig ett sånt exempel. För det första bildades organisationen på initiativ av en politiker (men baserades helt på grupper av grannar), och stöttades även ekonomiskt av samma man. För det andra sammanflätades organisationen sedan samman med det Klichkos Block, som kandiderar i det kommande valet.

Frågan om byggnationer ser ut att ha blivit en viktig valfråga för blocket, om även för andra partier. Kampen mellan företag, partier och enskilda organisationer fortsätter.

2 kommentarer:

kaarink sa...

Hej hej! Jag är en tjej som går på samhäll/samhällslinjen på gymnasiet i årskurs två, och just nu håller på med ett fördjupningsarbete om just Ukraina i ämnet Samhäll B. Jag har valt mig på politiskt system, korruption, tryckfrihet och åsiktsfrihet, och hittade då den här bloggen när jag sökte runt lite. Eftersom båda ni har nyligen varit/är i Ukraina känns det interessant att fråga vad ni tycker om tryck- och åsiktsfriheten i Ukraina. Anser du/ni att man får trycka och säga vad man vill? Och hur populär är egentligen presidenten bland folket just nu? Jag tyckte mig läsa i något tidigare inlägg att samhällsmedvetna personer t o m funderade på att inte rösta i valet i september. När jag ändå är på gång så kanske ni har något bra tips på fakta och debattartiklar om Ukraina? Oj, det blev visst en väldigt lång kommentar, och jag förstår om ni inte har tid/lust/möjlighet att svara, men tack ändå! Ha det bra /Karin

Anna-Maria sa...

Hej Karin! Superskoj med ditt intresse och alla frågor. Se ett litet svar i det senaste blogginlägget. Fråga gärna mer om du vill. Du kan även mejla mig på annamaria.norman at gmail.com