måndag 13 augusti 2007

Kultur, Soros och oligarkerna

Hanna har åkt till Kherson-regionen för att intervjua människor på företaget Tjumak. Jag är kvar i Kiev, skriver och funderar på ditten och datten.

Dagens funderare handlar om kultur, George Soros och oligarker
Miljardären George Soros Open Society Institute har en speciell stiftelse just för Ukraina som på engelska heter Renaissance foundation. De stöttar allt möjligt som de anser ingår i ett öppet samhälle: enskilda organisationer, kulturgrupper osv. Man kan fråga sig vad Soros foundation egentligen har betytt för Ukrainas kulturliv. Ett exempel är Center for Contemporary Art, som är ett kulturcenter som håller till i Kyiv-Mohyla Academys lokaler. Här får fria konstnärer och teatergrupper utrymme och möjligheter att verka. Men nu upphör snart det ekonomiska stödet. Utanför centret står det en stor skylt med texten "Vi letar efter ny ko att mjölka!", med andra ord nya pengar. Men var ska de komma ifrån är frågan. Hanna har tidigare skrivit om oligarken Pinchuks Artcenter. Tydligen så fick Pinchuk tidigare en förfrågan om att stötta Center for Contemporary Art, men han krävde då att få döpa det i sitt namn. Så centret tackade nej och gick vidare. Pinchuk öppnade istället ett eget center med eget namn, och är säkert lycklig över det. Just nu en utställning med Elton Johns konstsamling - stort och omtalat. Men de små fria kulturgrupperna verkar inte ha något utrymme där. Det finns fler oligarker som vill stötta kultur. I Arsenalen nära tunnelbanestationen Arsenalna planeras det ett nytt galleri, som ska finansieras av staten samt ett antal oligarker. Det kommer säkert bli pampigt värre det med.

Men återigen, vem stöttar de mindra fria grupperna, när Soros inte längre är en "ko att mjölka" och oligarkerna hellre gör något i eget namn.

ps. Men vem är Soros egentligen och var har han fått all pengar ifrån? Soros kommer ursprungligen från Ungern, och har ett stort engagemang för Östeuropa. Han har främst tjänat sina pengar på att handla (eller snarare spekulera) med valutor, främst pundet och dollarn.

Inga kommentarer: