söndag 5 augusti 2007

Beach 2007

Tänkte bidra till vårt gemensamma barns uppfostran/utveckling.. Varenda sekund är intensiv så bloggtiden har lidit. Igår sa vän vitryss då vi satt i Obolon och tittade på lördagkvällens dansevenemang på strandpromenaden att "det (Ukraina) inte är ett land, det är en fest". Detta sades då de sedvanliga fyrverkerierna satte fart efter dansen, kl 1o, varefter folk spreds åt olika håll, hemåt. Vi var inte enbart åskådare i dansen, vem som helst fick delta och i två timmar var det en slags danslektion med olika latinamerikanska stilar och vi turades om att skaka loss under ledning av någon tydligen väldigt känd, liknande ferdinands matadorer, dansör. Sista timmen var det friare dans under ledning av orkester varannan låt, dj varannan. Så slappnas det av varje lördag kväll. Det var kul att se. Obolon i allmänhet schyst område. Fint namn och kul med dans. vita hus.

Idag var det beachen för hela slanten. Ett kollektiv på 6-7 pers, alla pratandes svenska/norska, engelska och ryska mer eller mindre flytande men med olika bakgrunder (sverige ukraina ryssland norge polen) tog sig ut till "nudiststranden" (nono vi inte så benägna att gå nakna under solen, men vissa andra) med roddbåtarna. Där förenades vi med solstrålarna som gav oss både värme och brännskador. Precis vad vi ville ha.

Kstati, en norska som var närvarande kanske blir min framtida sambo här i kiev, om saker och ting går som jag tror så stannar jag i stan under hösten. Av mig är staden bara på korta vägar genomgjord. Ja det är inte så att jag har ett antal nattklubbar kvar att bocka av, utan snarare att staden är fin och jag vill känna mer av den.

Nära vi bor kan man korsa en 10-typ-filig bilväg, med övergångsställe men utan trafiklysen. Ofta får man känslan att man går ut med tummarna korsade, litandes på sina medmänniskor kievs bilister. Det är ungefär som att man får lita på de företag som opererar här i landet. Utan ett fungerande socialt slyddsnät och utan fackförbund är väldigt mycket upp till företagen, arbetsgivarna. Mer ansvar, ingen konfliktsit på kollektiv nivå utan bara individuell, kan de hantera det? Så länge det är hög efterfrågan på arbetskraft så kanske det. Vad händer när den trenden vänder? allt fortfarande i sin ordning?

Vem pallar vem tar ansvar?

2 kommentarer:

Villle sa...

det var ju snyggt formulerat: inget land - en fest.

men ska du verkligen festa hela hösten?

Hanna sa...

ja jag ska titta på fyrverkerierna tillsammans med de andra, med lika stora ögon varje gång. festen är inte lika med öl som tur är. Hur mycket ska du festa i höst då, och hur? Du, nästa lördag förresten, hur ser det ut? Ska vi förbereda något? Jag kanske ska ta med något enormt coolt från ukraina.