måndag 16 juli 2007

Tågresans ålder

Som en fortsättning på mitt inlägg om ålder, kommer denna observation från nattåget Donetsk-Kiev (som förövrigt anlände 05.00 imorse).

Jag delade bås med en far och en son, och en kvinna som reste ensam precis som jag. Fadern var gammal, han hade svårt att gå, han var nästan döv, han hade å ena sidan en tom blick, å andra sidan glimten i ögat. Jag skulle nog säga att han var närmre 80. Men, men tji fick jag. Han berättade själv för mig att han var 67 år gammal, och samtidigt tittade han på mig med menande blick, som att jag skulle tycka att det var en riktigt hög ålder.

Men så fel han hade. Jag var snarare chockad över att denna gamla man bara var två år äldre än min pappa, som är så ung!

Och jag tänker återigen på vad livet gör med människors yttre.

Sonen var väl kanske 40, och arbetade med gas på ngt sätt. Fick inte mer information. Kvinnan var till skillnad från de tillbakadragna herrarna en pratglad person, som tyckte att det var väldigt spännande att jag var statsvetare, själv var hon farmaceut och hävdade att hon var "apolitisk". Så vi pratade om naturens lagar, om hur vårt solsystem utgår från samma grundlagar som en atom. För att jag skulle förstå gjorde hon en liknelse mellan hur lagar stiftas i en stat (väldigt pedagogiskt tyckte både hon och jag). Jag fick veta att hon är troende, men inte religiös - tror på skaparen, men inte på gud.

1 kommentar:

Karin sa...

Verkligen intressant, dina åldersspaningar - att ens liv och de sociala förhållandena kan ha så stor påverkan på åldern kunde jag inte tro. Och här är liksom inte 67 år särskilt imponerande - fast borde det kanske vara det?