onsdag 25 juli 2007

Medborgarforum och partimanifestation

I Ukrainska huset i centrala Kiev var det igår ett Medborgarforum (Форум Громадянської асамблеї України). 300 representanter från ukrainska NGOs hade samlats för att diskutera en ödesfråga för Ukraina, nämligen hur på bästa sätt kan hantera politiska kriser. Representanter från regionerna presenterade diskussionerna som varit på regional nivå, och sedan diskussioner i mindre grupper:
- vilken risk en politisk kris har för för samhället?
- vilka krav folket bör ställa på politiker och valkampanjerna?
- hur ska ett organiserat samhälle agera under en politisk kris?Jag vandrade mellan de olika seminarier, för att försöka få en bild över hur diskussionerna gick. Man försökte komma överens om tillägg och korrigeringar till det utkast till en resolution som på kvällen skulle presenteras för politikerna. Mycket starka känslor, och mycket idéer, var mitt intryck.Tillställningens slutsession filmades av kanal 5. Forumet var finansierat av Renaissance foundation (Soros foundation), som gav alla deltagare en påse med fina inbundna publikation, rapporter om Nato, miljö och mänskliga rättigheter.


*****************************************************************

Parallellt med medborgarforumet pågick andra evenemang på torget utanför ukrainska huset. En klassiskt ukrainsk flaggprygg manifestation, organiserad av Nasha Ukraina och några andra partier. Evenemanget var en del i kampanjen mot parlamentsledamöternas immunitet, som man menar har missburkats allt för ofta.När jag först kom till ukrainska huset möttes jag av detta flagghav, gick förbi, in i huset, upp på 5:e våningen och in i en vild diskussion. Jag kände kontrasterna. På gatan var den en stämning av väntan, en väntan på att någon skulle ställa sig på scenen och säga något. Medan människorna inne i ukrainska huset ställde sig i kö för att få tala. Olika incitament för engagemang kan jag ana.

Det har ju ryktats om att de politiska partierna betalar demonstranter för att stå och vaja med flaggor. Oavsett om det är så eller inte, så är det tydligt att många ukrainare tror att det är så. Det har skapats en misstro mot det engagemang som politiska partier kan lyckas ge upphov till. Kanske vore det bättre att de la ned flaggorna. Då kanske det skulle kunna skapas en tro på att partierna vill och kan bygga en reell bas av aktivister och medlemmar, och inte bara skapa shower för media.

1 kommentar:

Anonym sa...

Добросердечный погода, уважаемые форумчане! Извините, ежели не вовсе по теме. Просто я давеча купил себе [url=http://rusbyte.ru/index.php?categoryID=125]ноутбук dell[/url] в инет-магазине [url=http://rusbyte.ru]rusbyte.ru[/url] сообразно такой низкой цене! Доставили в течение двух дней, очаровательный качественный девайс. Пользуюсь - не нарадуюсь =) Так сколько возьмите себе на заметку,сколько [url=http://rusbyte.ru]www.rusbyte.ru[/url] - изведанный магаз! =) Сегодня всё посредством него запрещать буду. Вдобавок некогда извиняюсь следовать оффтоп!)